ORATORIJ 2016

Mesec julij je čas poletnih počitnic v katerem se otroci udeležijo Oratorija v Prečni, kjer preživijo cel teden od ponedeljka do petka. Letošnja zgodba govori o Ostržku in je stara že več kot stoletje, vendar je še vedno aktualna. Tako pri mladih kot starejših. Pomaga nam razumeti, da postati deček – odrasti ni tako zelo preprosto. Otroci se v času odraščanja srečujejo z različnimi skušnjavami, ki nam jih zgodba o Ostržku odlično predstavi.

Ostržek že prvi dan v otroški igrivosti in veselju začne iskati prve bližnjice v svojem življenju in tako zel hitro izkusi odsotnost družine. Drugi dan se Pepe (‘Ostržkov oče’) vrne iz zapora ter Ostržku prinese tri sočne sadeže. Ostržku je žal za njegova dejanja in obljubi, da odide v šolo. Na poti v šolo zagleda gledališče kjer proda svoj abecednik, ki ga je oče kupil tako, da je prodal svoj plašč. Na koncu ga v roke dobi lutkar, ki se ga usmili in ga izpusti s petimi cekini. Tretji dan Ostržek pride do novega spoznanja. Lisica in mačkon mu obljubita zaboj zlatnikov, ki zrastejo na drevesu, kar pa je samo lepa maska laži in pohlepa. Vztrajno murnovo prigovarjanje pa je prešibko. Ostržek se zopet odloči narobe in podleže želji po takojšnjem bogastvu, ki bi pomagalo njemu in njegovemu očetu. A kot vsi vemo v našem življenju brez delavnosti ni sadov. A to Ostržek spozna veliko kasneje. Četrti dan spozna Plavolasko in ker se želi poboljšati ji ne upa povedati svojih napak, vsi pa vemo, ko Ostržek ne govori po resnici mu nos raste in raste. Šele ko pove po pravici se mu nos zmanjša. Toda težav še zdaleč ni konec, na poti domov se zaplete v spor s kmetom, a ker se Ostržek ne da podkupiti tatinskim kunam in se postavi za resnico in pravičnost ga kmet izpusti na prostost. Zadnji dan Ostržka čaka še zadnja preizkušnja. Čeprav mu muren govori, da naj gre naravnost domov k očetu, ga obljuba bo brezskrbnem igranju v Deželi igrač vse bolj vabi, a se v zadnjem trenutku odloči pravilno! V tem času, ko Ostržka ni, oče od samih skrbi zboli. Ustavita se v koči, da si nekoliko opomore. Nato začne Ostržek delati in tako s svojim delom preživi sebe in očeta. S takim početjem se začne Ostržek tudi notranje spreminjati. Na koncu vila plavolaska uresniči Ostržkovo željo in ga spremeni v pravega dečka!

Zgodba nas uči, da le s trdno voljo, vsakodnevnimi pravimi odločitvami in pomočjo naših sopotnikov vsak lahko postane odgovorna oseba.

Oratorij v Prečni brez pravih animatorjev in ob tem tudi prijateljev ne bi uspel tako kot je. Hvala tudi številnim sponzorjem, donatorjem, g. župniku Jožetu Mrvarju, seveda pa hvala tudi otrokom ter njihovim staršem, ki ste nam jih zaupali ter jih pripeljali na koristno izkoriščen teden med počitnicami. Tako smo z vašo pomočjo izpeljali že šestnajsti Oratorij v Prečni!

Mitja Gričar

You Might Also Like

Leave a Reply