DOGODKI 2021

Postavljanje jaslic

Ponovno se bliža božič in kot vsako leto, smo animatorji tudi letos v Prečenski cerkvi postavili jaslice. Rokave smo zavihali 18. 12. in jih še isti dan dokončali. Letos smo se odločili, da bomo postavili večje jaslice kot lani, saj jih bo letos videlo tudi več ljudi. Poleg maha, smo letos dodali še pesek in z njim poustvarili puščavo, ki nas popelje v Betlehemski kraj. Poleg jaslic smo postavili tudi smreke in jih okrasili z lučkami. Seveda pa nismo pozabili tudi na zvezdo repatico, ki smo jo obesili na zvonik.

1. vaje animatorskega zborčka

Naslednje leto se bo zgodil prav poseben dogodek v naši animatorski skupini. Naša animatorja bosta prejela zakrament svetega zakona. Na poroki bomo sodelovali tudi ostali animatorji in sicer s petjem pri sveti maši. Ker želimo, da se bomo pri tem kar najbolje izkazali smo že pričeli s pevskimi vajami.

Kostanjev piknik

Dnevi so se začeli krajšati in večeri postajajo čedalje bolj hladni, zato je druženje ob ognju še toliko bolj prijetno. Že dopoldne smo se odpravili v gozd nabrat kostanj. Pri tem nismo bili najbolj uspešni, zato smo se morali ustaviti še v trgovini, kjer smo kupili hrenovke, da slučajno kdo iz piknika ne bo odšel lačen.

Uradno srečanje

Na lep oktobrski dan smo se zbrali v dvorani. Namen druženja je bil, da bi se kaj novega naučili in izvedeli. Za dogodek smo izbrali temo ljubeznivost, katera nas je spremljala skozi cel večer. V skupinah smo se pogovarjali o različnih situacijah iz oratorija in kako ravnati po načelih dom Boskovih vzorov ter nasploh, kako je situacija izražena negativno ali pozitivno. Predvsem smo pa iskali, kje se v vseh teh situacijah skriva ljubeznivost, katera je glavna lastnost po dom Boskovem vzoru. Konec večera smo zaključili s petjem in pogovorom, saj vedno radi izkoristimo čas, ko se spet vidimo in podružimo.

Družabni večer

Veliko naših animatorjev je s prvim septembrom dobilo naziv fazan in vsi smo že bili nestrpni da nam povedo svoje nove izkušnje, kakšni so njihovi novi sošolci in profesorji, predvsem pa če je dobra malica v šoli. Seveda pa pogovor najbolj steče, če se vmes igra še “laufrja”

Projekt: 72 ur!: 9. 9. 2021 – 12. 9. 2021

72 ur brez kompromisa je projekt sofinanciran s strani Evropske unije. Izvedba je bila prvotno mišljena v mesecu marcu, vendar je bila zaradi aktualnih razmer prestavljena na september. Namen samega projekta je, da se mladi zberejo in sami naredijo nekaj dobrega za lokalno skupnost.

Skozi teh 72 ur se soočijo z različnimi težavami in izzivi, ki pa jih morajo premagovati sami brez pomoči odraslih. Uspešno opravljen projekt je kot nekakšna vstopnica v svet odraslih.

Pred dvorano smo se zbrali v četrtek, skupaj odštevali in z izzivom pričeli točno ob štirih. Dan smo začeli z icebreakerjem morski psi, ki je bil dobra vaja neverbalne komunikacije in usklajenosti.

Nato smo se razdelili v dve skupini. Prva ekipa je bila odgovorna za notranjost dvorne, druga pa za njeno zunanjost. Slednji so začeli s sestavo načrta za stopnice. Naš namen je bil, da jih utrdimo, da ne bodo več le kup sestavljenih ceglov. Do sedaj so predstavljale nevarnost tako za otroke kot tudi za nas. Skupina, ki je skrbela za notranjost dvorane pa se je najprej lotila pospravljanja in začela s sestavljanjem omarice. Dan smo zaključili s pico. Naslednje jutro smo se zbrali v nekoliko manjšem številu, zaradi šolskih obveznosti. Ta dan smo dokončali omarico, postavili manjšo kuhinjico v dvorani in zabetonirali stopnice. Po opravljenem delu smo pojedli kosilo na letališču in se odpravili v Leničev dom v Kostanjevici. Zvečer smo se preizkusili v strateških igrah in se naučili dve novi pesmi za oratorij. V soboto je sledil kreativni del našega projekta in sicer sestavljanje oratorijskega dneva na temo solidarnosti in prostovoljstva. Oratorijski dan bomo izvedli letošnjo zimo. Razdelili smo se v več skupin in vsaka se je lotila svojega dela. V nedeljo smo se sprostili ob Krki in predstavili delo, ki smo ga opravili prejšnji dan.

Ličkanje lavand + pizza time: 27. 8. 2021

Animatorji smo priskočili na pomoč družini naše animatorke pri ličkanju sivke. Tega opravila smo se lotili prvič vendar smo bili po našem mnenju dovolj uspešni da smo si zaslužili pice. Domov smo se odpravili z dišečimi rokami in lavando v mošnjičkih.

TROBOJ: 21. 8. 2021

Kot že samo ime dogodka pove, smo se animatorji pomerili v troboju. In kaj je ta troboj vseboval? Polegodbojke, ki smo jo v preteklih dogodkih že dodobra izpili smo se pomerili še v košarki in v nenavadnem tekmovanjuin sicer kdo pove boljšo šalo. Se sprašujete katera šala je zmagala? Najbolje, da to izveste pri animatorki Niki Barboin sicer vprašajte jo: ‘Katera je najbolj dolgočasna rastlina?’

STARWARS: 12. 8. 2021

Klub nasilnemu naslovu: vojna zvezd, je bil to nadvse miren dogodek. Povzpeli smo se v Novo goro stran od mestnih luči, ki bi lahko poslabšale vidljivost dogajanja na nebu. Po tleh smo razporedili blazine in se zazrli v nebo. Število utrinkov je bilo nadpovprečno saj zemlja v tem času potuje mimo ozvezdja Perzej.

ODBOJKA + KORUZA: 10. 8. 2021

Prišel je čas da smo se spet ohladili v Krki in na supali, saj kaj bi mi brez druženja in zabave na čudovit počitniški večer. Ponovno smo igrali odbojko. Bil je tudi čas, ko je bila koruza primerna za peko. Zakurili smo ogenj, kot pravi taborniki. Spekli smo koruzo, ki smo jo malo prej narobutali, seveda smo pa pekli tudi hrenovke. Ob ognju smo poslušali glasbo in se pogovarjali. Ko pa je ogenj pogorel smo se pa odpravili domov.

LAN: 27. 7. 2021

Čeprav po redko pa vseeno se animatorji radi kdaj sprostimo tudi z računalniškimi igrami. Že vrsto let za nas organiziramo t.i. LAN Party kjer se drug proti drugemu pomerimo v raznih igricah. Dvorana je vedno polna vpitja, vriskanja, zabave pa tudi tokrat 27.7. ni bilo nič drugače. Ob 17ih smo se dobili in pripravili vso opremo, naložili igrice in kaj kmalu smo razdeljeni v ekipi tipkali in klikali. Seveda je LAN boljši s prigrizki in tudi zdaj soanimatorji niso razočarali s pecivom. Po nekaj urah igranja smo opremo pospravil in tako je bil končam še en uspešen LAN.

OHLADITEV (COOLIRANJE) PRED ORATORIJEM: 14. 7. 2021

Ko smo se julija že čedalje bolj približevali začetku Oratorija v Prečni 2021 in imeli veliko uradnega programa za otroke  (kateheze, delavnice, jutranje molitve, velike igre, zvadili pesmi in ostale igre) pripravljenega, smo si tudi animatorji zaslužili sprostitev in ohladitev. Dobro da nam je PGD Prečna posodil svoj gasilski kombi, da smo se lahko odpeljali vČateške toplice, kjer smo se posončili, odigrali nekaj iger s kartami, poklepetali, uživali na toboganih, se veliko smejali in se sprostili ter zbudili otroško razposajeno dušo v sebi, ki nas je spremljala tekom oratorija. Po koncu smo se odpravili še na pico oz. testenine oz. hamburger, naredili skupinsko sliko in se sproščeni, dobre volje in sitih želodčkov odpravili domov. Takšni dogodki za animatorje, nas vedno dodatno povežejo, sprostijo napetost in tremo pred uradnim začetkom ter nas navdušijo, da komaj čakamo, da se srečamo in zopet dvignemo oratorijsko zastavo.

IGRALSKA + BAND + VSI OSTALI: 15. 7. 2021

Večino priprav za Oratorij v Prečni se udeležimo (skoraj) vsi animatorji. Tako so stvari narejene hitreje, delo porazdeljeno in nam ostane več časa za večerno zabavo, petje ter družabne igre. Vseeno pa organiziramo dogodke, kjer se zberemo samo člani oratorijskega banda ali le igralska zasedba z režiserjem na vrhu. Tokrat pa sta se zbrali obe ekipi. Člani banda smo najprej zaigrali naše najljubše pesmi (Posvečeno ime!, ki jo vsi poznate), nato pa preigrali še vse ostale in se naučili tudi letošnjo himno: Originalen.sem! Igralsko zasedbo pa sta vodila režiser in njegova pomočnica, ki sta igralce spodbujala, podajala konstruktivne kritike, dodatne napotke, preverjala kostume in izpopolnjevala sceno. Kitaristi in bobnar pa so poskrbeli za kakšen glasbeni intermezzo.

VIKEND:  9. 7. – 11. 7. 2021

Letošnje priprave na oratorij smo preživeli na Gorenjskem. Od 9. do 11. julija smo bivali v domu v Koprivniku pri Bohinju. Spoznavali smo temo oratorija, pripravljali delavnice in kateheze, vadili dramsko igrico, sestavlajli veliko igro in seveda urejali še vse drugo, kar smo potrebovali za naš oratorij. Svoj timski duh smo prebujali tudi med kartanjem, petjem in kuhanjem. V soboto smo naš prosti čas izkoristili tako, da smo se zapeljali na “čofotanje” v Bohinjsko jezero. Lahko rečemo, da je za nami zelo uspešen vikend in da vsi že komaj čakamo na začetek oratorija!

KOPANJE + ODBOJKA TURNIR: 30. 6. 2021

Konec šole, začetek počitnic in lepo vreme smo izkoristili za skok v reko Krko. Krka je bila ravno primerna za ohladitev, kopanje in supanje, čeprav na supu še nismo vsi pravi strokovnjaki se pa, saj veliko  nasmejemo in pozabavamo.  Ko pa sonce začne počasi zahajati, pa vzamemo v roko odbojkarsko žogo in se poizkusimo še v igri odbojke. Nismo ravno profesionalci, ampak smo iz igre v igro boljši, tudi tema nas ne zaustavi in igramo pri reflektorjih. Večer se je zaključil v super družbi in neizmerno se že veselimo naslednjega. 

MOVIE NIGHT: 24. 6. 2021

Ker je kino v Novem mestu zaprt smo si animatorji v Prečni kino naredili kar sami. 24.6.2021 smo tako organizirali filmski večer. Ob 20.00 smo se zbrali, pripravili stole in projektor, odprli vreče prigrizkov in se posedli pred “platno”. Skupaj smo uživali v filmu Tom&Jerry in se kar pošteno nasmejali. Druženje po filmu smo nadaljevali s pogovorom in družabnimi igrami.

ŠPORTNO-DRUŽABNI DOGODEK: 11. 6. 2021

Kočnoo je prišlo poletje in z njim topli in dolgi dnevi, sonce, predvsem pa težko pričakovane počitnice in sprostitev ukrepov, ki so dodobra spremenili naše življenje. In kako je bolje preživeti petkovo popoldne, kakor v prijetni družbi ob odlični igri košarke 😀

1. SREČANJE ZA ORATORIJ

Čeprav nas od oratorija loči še nekaj mesecev, smo animatorji že pridno začeli s pripravami. Naša prva tema so bile kateheze, ki so zelo pomemben element oratorija. Beseda kateheza je izpeljana iz grške besede odmevati. Sama priprava kateheze, ki bo v otrocih odmevala je zahtevna, tako za izkušene animatorje, še posebej pa za novince. Letošnje leto bo zagotovo rekordno, saj se nam je pridružilo kar 15 novih animatorjev. Na srečanju smo se naučili elemente kateheze, kako jo pripraviti in tekom srečanja tudi eno izvedli na temo zmernosti. Tema je tesno povezana z letošnjim oratorijem, saj si je Carlo Acutis prizadeval, da bi bil zmeren v igranju igric, gledanju televizije,… da mu nebi zmanjkalo časa za dobroto do soljudi.


KRESOVANJE

ČISTILNA AKCIJA

Kljub temu, da je pred nekaj leti potekala akcija Še zadnjič očistimo Slovenijo, je bila naša dežela spet potrebna temeljitega čiščenja. Pričakovali bi, da so skozi leta postali ljudje kaj bolj ozaveščeni glede ravnanja z odpadki, vendar temu žal ni tako. Naša skupinica animatorjev se je pridružila KS Prečna pri pobiranju smeti v okolišu. Z velikimi vrečami smo se od cerkve odpravili proti Zalogu. Vreče so se zelo hitro polnile, celo do te mere, da smo morali poklicati gasilce, da so nam prinesli novo zalogo in odpeljali težke vreče polne smeti, ki smo jih napolnili do polovice naše poti. Najhuje je bilo v bližini carinske uprave, kjer so okoliška grmovja res preplavljena s smetmi. Na koncu smo pojedli zasluženo malico in se posladkali še z sladoledom.

SPREJEM NOVIH ANIMATORJEV

Letos smo naše bodoče animatorje sprejeli veliko pozneje kot ponavadi, saj smo morali čakati na sprostitve ukrepov. Sprejema nismo želeli opraviti online, saj smo želeli da začutijo vzdušje naše animatorske skupine. Srečanje smo začeli s predstavitvijo društva in naših dejavnosti, da so bodoči animatorji dobili občutek, da naše društvo počne veliko več kot le organizira oratorij. Tako kot vsi ostali bodoči animatorji, so morali tudi letošnji prestati krst, ki je bil zasnovan tako, da jih malo spravi iz cone udobja. Kar se nanaša predvsem na banse, ki jim kot starejšim otrokom na oratoriju niso bili ravno ljubi. Vse naloge so opravili nad pričakovanji. Veseli smo tudi, da je skupina tako številčna, pridružilo se nam bo namreč kar 15 novih animatorjev.

PSAO

Meseca marca smo se animatorji zbrali v župnišču v manjših skupinah in skupaj spremljali letošnje Pomladansko srečanje animatorjev oratorija, ki je tokrat potekalo online. Vsak na svojem računalniku smo se udeležili različnih delavnic in se naučili marsikaj novega. Med drugim smo spoznali letošnjega oratorijskega junaka Carla Acutisa in prvič slišali letošnjo himno. Po končanem programu pa smo se še malo podružili ob igranju raznih iger in pojedli zasluženo kosilo.

You Might Also Like

7 Comments

 1. live casino real money

  […] hard rock casino online win real money […]

 2. buy cialis 20mg online canada

  […] cialis 20 mg precio farmacia del ahorro […]

 3. sildenafil 100mg price

  […] sildenafil 50 mg buy online […]

 4. 20 mg cialis

  […] does 5 mg cialis come a single pills? […]

Leave a Reply