DOGODKI 2020

ANIMATORSKI ADVENTNI KOLEDAR

Na tej točki že vsi pogrešamo družbo in animatorske sestanke, vendar nam razmere ne omogočajo, da bi se videli v živo. Tudi raznih aplikacij kot so ZOOM, TEAMS, DISCORD… smo že siti saj cel dan presedimo pred njimi zaradi šole ali faksa, zato smo se animatorji odločili, da naše druženje preselimo na Snapchat. Vsak dan adventa bomo na Snapchat dobili nalogico, ki jo moramo opraviti. Začeli smo s selfiem, da ne bomo čisto pozabili kako zgledamo, nadaljevali smo z sliko adventnega venčka in pogledom skozi okno na zasneženo pokrajino.

Z izzivi smo nadaljevali vse do božiča, zvrstile so se najrazličnejše naloge: slikanje hišnih ljubljenčkov/domačih živali (med njimi so se znašle tudi ovce in kravice), slikali smo darila sv Miklavža, sprehod, najljubšo skodelico, božične nogavičke, posneli smo opravljanje hišnih opravil, prestavitve sobe in se oblekli v svečane obleke. Malo večji izziv je predstavljala hoja po snegu, pitje kisa/limon in basanje s piškoti. Vsak dan smo ocenili vsak prispevek. Izbrali smo zmagovalce v dveh kategorijah in sicer, največ točk sta osvojila Tina in Miha, najbolj izviren izziv pa je izvedel Tim.

JASLICE

19.12. smo manjša skupina animatorjev v Prečenski cerkvi postavljali jaslice. Zaradi omejitev oseb v cerkvi se naj se zbralo malo manj kot po navadi, prav tako smo tudi jasli postavili v malo manjši a prikupni obliki. Sprva smo pripravili delovno površino s praktikabli, postavili kozolec in položili mah. Temu sledeč smo z lučkami okrasili nekaj smrečic, postavili figure in ostalo dekoracijo v same jasli. Kot zadnjo stvar smo v cerkev »posadili« še 3m veliko smreko in jo okrasili. Po uspešnem projektu smo si privoščili še kosilo, da le nismo odšli lačnih ust.

VOŠČILNICE OTROK ZA ANIMATORJE

Tudi animatorji smo od otrok prejeli kar nekaj voščilnic. Moramo vas pohvaliti, da ste se res potrudili. Med vsemi smo komaj izbrali najlepšo in pošiljatelja obdarili s sladko nagrado.

100π K BOGU

Z ekipo animarojev smo se udeležili prvega spletnega animatorija z naslovom 100π k Bogu, ki se je odvijal 12.12.2020. Šlo je za nekakšen oratorijski dan za animatorje, kjer smo se lahko animatorji prelevili nazaj v vlogo udeleženca in se zabavali, tako kot se zabavajo otroci na naših oratorijih. Na njem smo se bomo družili, igrali, zabavali ter spoznavali življenje letošnjega lika oratorija Carla Acutisa. Pripravljena je bila tudi posebna velika igra katere rezultat je naslednji posnetek. Dogodka se je udeležilo, kar 200 animatorjev iz cele Slovenije

ONLINE SREČANJA

V času, ko se v živo ne moremo dobiti, animatorji ohranjamo stike v svetu interneta. 12.12. in 30.12. smo tako imeli online srečanje. Začeli smo z uvodnim pogovorom, da smo si vsi na sledečem, nadaljevali pa z raznimi igrami. Prvič smo poizkusili tudi igre preko kamere, kar je bilo za mnoge iz med nas nekaj novega. »Ugani kdo?« in podobne igre se lahko igramo kar preko videoklica, in ker se nas igra več, je tudi bolj zabavno. Skozi igro in s pogovorom smo malce utrdili naše prijateljstvo, vsi skupaj pa upamo, da se kmalu lahko zberemo v živo v naši dvorani.

VOŠČILNICE ZA OTROKE

Vsi se zavedamo, da letošnji prazniki ne bodo takšni kot smo jih vajeni. Veliko je otrok, mladih, starih, ki so v tem času izgubili bližnje, se spopadli z boleznimi, vsi smo malo napeti, na trenutke zgubljeni, brez volje, z nizko frekvenco… Je pa naš dan takoj lepši, ko nas pokliče kolega/kolegica, babi, dedi, šefe, sošolec/sošolka, animator, in kako veseli smo ko prejmemo darilo, pismo, poštar zvoni za paket (četudi so to nove nogavice, k jih je bilo nujno treba naročit, ker so se vse že strgale). Zato smo se animatorji odločili, da bomo poskušali pričarati vsaj malo topline, prijaznosti, naklonjenosti, iskrivih nasmehov na obraze otrok, ki so se letos udeležili našega oratorija. Zato smo za njih izdelali voščilnice, saj nam letos razmere preprečujejo, da bi imeli oratorijski dan in jih izdelali skupaj. Upamo da bodo otroci naredili tudi kakšno za nas in nam jo poslali.

PAINTBALL

Poletje se bliža koncu, druženje animatorjev pa se zagotovo ne konča. Da izkoristimo še zadnje poletne dni smo se 20.9. odpravili na adrenalinsko sprostitev -> paintball v Šentjernej. Sredi še kar toplega dne se nas je 13 odpeljalo proti destinaciji. Tam smo se še kar pošteno porazdelili v skupini, prejeli zaščitne obleke in t.i. »markerje«. Določili smo nekaj pravil igre, se odpravili v gozd ter pričeli z akcijo. Skrivali smo se za drevesi in pregradami, v nasprotnike streljali barvne kroglice, taktizirali a nikoli dosegli nasprotnikove zastavice. Na koncu je zmago beležila ekipa »Rdeči«. Vrnili smo opremo lastniku in odšli proti Novemu mestu na pozno kosilo. Tako smo animatorji skupaj preživeli še en lep poletni dan.

ANIMATORSKI IZLET

SONCE + ANIMATORJI + PLAŽA + ZABAVA = ? = ANIMATORSKI IZLET 11.9. so 4 avtomobili polni navdušenih animatorjev zapustili prečno in odpeljali proti primorski. Do nedelje sta bila naš dom plaža na slovenski obali in dom duhovnosti na Klancu pri Kozini. V petek smo na Klanec prišli v poznih urah in na plažo nismo šli, kljub temu pa je bilo vzdušje v domu precej živahno. Večer smo si zapolnili z družabnimi igrami, glasbo, toplo večerjo, polnočno malico in … prigrizki. Naslednji dan se je začel pravi oddih, vsaj se nas je vseh 17 znašlo na plaži. Pod žgočim soncem smo skupaj zaplavali, se utapljali in predvsem oddahnili. Po daljšem oddihu na plaži smo si privoščili kosilo, po tem pa smo dan nadaljevali na plaži, v ali pod vodo. Po še eni slastni večerji smo se polni palačink pomerili v družabnih igrah in ob spremljavi glasbe skupaj preživeli še en nepozaben večer. Naslednje jutro je bilo malce bolj kaotično, vsaj smo skušali dan kar se le da izkoristiti. Po zajtrku smo švignili na plažo v Strunjan. Dan je bil poln sonca, obale polne ljudi, animatorji polni pričakovanj, polna pa so bila tudi vsa parkirišča. S skupnimi močmi smo pospravili avtomobile na primerna mesta, se postavili v senco in vrgli karte. V osvežujočem morju smo skupaj preplavali nekaj metrov, po boju z morjem pa smo se vseli za mizo in ob kavici pogovorili. Ko smo postali lačni smo odšli nazaj proti Klancu in s skupnimi močmi pripravili pojedino. Ko so bili naši želodci polni smo še pospravili dom. Poletni oddih se je končal in odpravili smo se proti domu.

PEKA KORUZE

Začetek avgusta je znak, da se bomo animatorji dobili na večernem rabutanju in peki koruze. Sprva smo, v nedeljo, 2.8.2020, odigrali par družabnih iger, poklepetali, nato pa se razdelili na skupino, ki je poskrbela za trske, drva in zakurila ogenj, ter skupino, ki je odšla na misijo: rabutanje najboljše koruze. Obe ekipi sta svoj del naloge uspešno opravili, tako da je sledil le še najboljši del, peka koruze. Še vedno pa smo mešanega mnenja glede tega katera je boljša. Pečena na palici, ali zavita v folijo in pečena v žerjavici. Kaj pa menite vi? Drugo leto se nam pridružite, pa se bomo odločili skupaj.

MOVIE NIGHT

Mesec julij se končuje, ter z njim čas, ko so na voljo študentski boni. Izkoristili smo še zadnjo priložnost ter za večerjo naročili pice. Po večerji pa smo si ogledali film Levji kralj in sicer v najnovejši verziji iz leta 2019. Ob ogledu smo uživali, čeprav smo zgodbo poznali že iz otroških let, ko je Levji kralj spadal med bolj priljubljene risanke. Kino smo ustvarili, kar v naši dvorani, družbo pa so nam na žalost delali tudi komarji. Počakali smo da je bila ura polnoč, da smo praznovali še rojstni dan naše animatorke. Zapeli smo ji vse najboljše in jo zasuli z Dorina čokoladicami.

POLETJE NA KRKI

Po uspešno izvedenem Oratoriju si lahko animatorji privoščimo tudi malo drugačnega druženja. Tako smo se skupaj odpravili na pot delavnice SUPI, ki se izvaja tudi med oratorijem in preverili ali je Krka zares tako topla, kot so to govorili otroci ?. Poleg uživanja in hlajenja na/v Krki pa smo se tudi preizkusili v igranju odbojke, kjer smo se že vsi dodobra izpilili.

ZABAVA PRED ORATORIJEM

Po tednu utrudljivih priprav na letošnji oratorij smo si animatorji pripravili še zaslužen oddih. Zbrali smo se skupaj, na žar vrgli meso in zelenjavo, s sokom napolnili kozarčke in se le malo sprostili. Skupaj smo kakšno rekli in že kar v oratorijskem duhu zaigrali vrsto družabnih iger.

IZDELAVA SCENE

Letošnja gledališka predstava je postavljena v čas turškega cesarstva, zato smo s sceno poskusili posnemati značilnosti te kulture. Dogaja se na dvoru mogočnega sultana, čigar sobane so polne barvnih preprog in balkonov z lepo izrezljanimi oboki. S kostumi smo poskušali posnemati takratno prebivalstvo in sicer žive barvne obleke in turbani na glavah. Piko na i pa verjamemo, da bodo ustvarili glasbeni vložki iz filma Aladin.

PRIPRAVA PROSTOROV

Čistilna akcija! Po končanem nepozabnem vikendu priprav na oratorij smo torek in sredo 7. in 8. julija izkoristili za pripravo prostorov. Oba popoldneva smo pridno pospravljali, čistili in urejali.Letos smo zaradi izredne situacije morali vse skupaj pripraviti drugače. Notranjih prostorov nismo uporabljali, tako da smo morali poskrbeti, da ga je bilo dovolj zunaj v senci. Postavili smo večji odprt šotor, naredili nove praktikable in razširili prostor dogajanja. Prav tako smo razkužili toaletne prostore. Ekipa tehnikov je cel teden oratorija večkrat na dan razkuževala te edine skupne prostore v uporabi.V teh dveh popoldnevih smo hkrati imeli še vaje za dramsko igrico in naš band ter izdelavo scene. Da nam ni bilo dolgčas pa smo hkrati vadili še himno. Seveda je sledila še zaslužena večerja – pice!

IZDELAVA PRAKTIKABLOV

Takoj ko je bilo karantene konec in smo se lahko animatorji začeli družiti smo pomislili, kaj bi pa lahko letos naredili novega. In tako smo prišli na idejo, da je čas da naredimo nove praktikable oziroma klopce za otroke in tudi animatorje, katerih je vsako leto premalo in so že v bolj slabem stanju. Tako nam je uspelo združiti moči in smo župnijske dile prebrusili, nažagali na primerne kose, sestavili v praktikable in prebarvali, da se bodo še nekaj let svetili in zdržali naše ritke ?.

ANIMATORSKI VIKEND

Spomladanski animatorji vikend oz. začetek intenzivnih priprav na Oratorij v Prečni 2020: Zaupam, zato si upam! V petek, 3.7.2020, smo se z avtomobili odpeljali do naše vikend destinacije – Leničev dom, v Kostanjevici na Krki. Pričakal nas je tamkajšnji župnik, g. Janez Novak, nam razkazal okolico in zaželel uspešne priprave. Prvi večer smo se lotili izdelave načrta oratorija z upoštevanjem vseh smernic za zagotavljanje zdravja nas, otrok, vseh bližnjih. Ker so bili otroci letos že tako prikrajšani za druženje z vrstniki, smo se na vse pretege potrudili najti rešitve, kako kljub vsem omejitvam in prepovedim izpeljati letošnji oratorij. Uspeli smo sestaviti načrt in se polni zagona lotili intenzivnejših priprav v naslednjih dnevih. Seveda pa smo si zaslužili še dobro večerjo in glasbeno-družabni večer. V soboto dopoldne smo začeli s pripravo katehez za posamezne skupine otrok. V parih oz. po trije smo pripravili uvodne igre, molitev, dejavnost na temo vrednote, simbola, gesla dneva. Igralska zasedba animatorjev pa je začela z vajami za dramsko igrico. Po kosilu in popoldanskemu počitku smo pomagali pri sestavi velikih iger, razporeditvi in pripomočkih potrebnih za delavnice, ter namesto vsakoletnega izleta organizirali lov na zaklad po Prečni. Večerji je sledil filmski večer – Alladin in za pravi kino učinek, še čipsi, smokiji in kokice. Po nedeljski sveti maši smo kuharjem pomagali pri pripravi odličnega kosila, pospravili prostore za sabo, pojedli, imeli še kratko evalvacijo ter si na poti domov privoščili še sladoled. Vikend priprave so bile zares intenzivne, družabni večeri so nas napolnili z energijo in dobro voljo, tako da smo se polni pričakovanja in navdušenja nad letošnjim že 21. oratorijev odpeljali domov in v takem duhu nadaljevali naše druženje.

1. SNIDENJE PO KARANTENI

Skoraj 100 dni je minilo od našega spoznavnega vikenda, ko smo se nazadnje srečali v večjem številu. Obdobje stroge karantene je okrnilo tudi naše delovanje in druženje. Prvič po kar nekaj letih nismo mogli organizirati spomladanskega oratorijskega dneva, zaradi razmer pa v primerjavi z ostalimi leti zaostajamo tudi z pripravami na oratorij, katerega srčno upamo da bomo lahko izpeljali.

Prvo srečanje smo zaradi varnosti seveda organizirali na prostem, in sicer smo se podali na krajši pohod do bližnjega gradu Hmeljnik, da smo malo poskrbeli še za naše karantenske postavice.

ONLINE SESTANEK

Zaradi izrednih razmer se letos animatorji nismo mogli začeti dobivati na uradnih sestankih že v marcu, a se nismo predali. V nedeljo, 5. maja 2020, smo imeli naš prvi sestanek v online obliki. Zbralo se nas je okoli 15 animatorjev. Sprva smo še raziskovali kakšne opcije nam online druženje sploh omogoča. Za začetek smo se šli spletno obliko igre vislice, kjer smo se zelo zabavi. Nato je sledil uradni del sestanka, kjer smo se seznanili z osrednjo zgodbo in njeno glavno junakinjo letošnjega oratorija, Estero. Pogledali vrednote, simbole in gesla posameznega dneva na oratoriju in se bolj natančno poglobili v pomen četrtega dneva oratorija in vrednoto dneva – zaupanje. Si ogledali en motivacijski videoposnetek in na koncu še poklepetali. Ob druženju smo se sprostili, zelo razveselili, zabavali, kar pa je bil tudi eden od namenov tega online druženja.

SPOZNAVNI VIKEND

Mladinski klub Stonoga je v petek odpeljal svoje animatorje na spoznavno-poučni vikend v Trstenik pri Golniku. Skozi razne igre, resne pogovore in pohod so se animatorji med seboj “postokali” in zvedeli zelo veliko novih in zanimivih stvari. Poleg spoznavanja drug drugega smo starejši animatorji poglobili znanje, mlajši pa ga pridobili o oratoriju, njegovih 4 stebrih in enem od dela oratorijskega dneva, to je katehez. Po zabavnih dnevih in kratkih noči smo se v nedeljo odpravili proti dolenjski, s krajšim postankom v vsem ljubem McDonald-su, kjer smo si vsi zaželeli lepe počitnice in nov začetek semestra.

You Might Also Like