DOGODKI 2019

DRSANJE

Zadnje dneve počitnic smo izkoristili za druženje v novoletno okrašenem Novem mestu. Najprej smo se ogreli s čajem in vročo čokolado, nato pa preizkusili svoje sposobnosti na drsalkah. Ostali smo tudi na igrah za otroke in zanje navijali, ko so tekmovali v gradnji ledenih gradov.

DRUŽABNI VEČER

Za nekatere je izpitno obdobje že v polnem teku, zato je bil sproščujoč večer s prijatelji čisto na mestu.

POSPRAVLJANJE JASLIC

Prišel je februar in z njim konec božičnega časa. V cerkvi smo skupaj pospravili jaslice, nato pa odšli na zasluženo sladico.

SMUČANJE

Soboto 16. februarja smo si animatorji študentje skupaj športno popestrili. Z Društvom novomeških študentov smo se odpravili na celodnevno smučanje v avstrijski Katschberg. Sončka in energije nam seveda ni primanjkovalo. Naporno smuko pa smo zaključili s zasluženim posladkom.

1. SREČANJE ZA ORATORIJ

Srečanje smo začeli z učenjem letošnje himne. Nato smo imeli igro in pogovr na temo pomoč. Kar je tudi geslo prvega dneva. V nadaljevanju smo po skupinah sestavili nove delavnice za oratorij in dobili nekaj idej, ki jih bomo poskusili vpaljati v nasledjem oratoriju. Srečanje smo zaključili z igro podobno Aktivitiju.

2. SREČANJE ZA ORATORIJ

Na začetku smo ponovili himno, da nam nebi prehitro ušla iz glave. Nato pa smo se igrali na videz enostavno igro, ki se ji reče gordijski vozel, vendar smo se pošteno zavozlali in potrebovali kar nekaj časa da smo ponovno stali v krogu. Spoznavali smo kakšno je bilo življenje Petra Klepca s pastirji, ki so ga izkoriščali in poskusili ponuditi rešitve s katerimi bi se lahko rešil iz te situacije. Posvetili smo se tudi veliki igri in pripravili nekaj novih ˝otokov˝ na katerih se bodo to poletje lahko zabavali otroci.

BOWLING

Prvomajske počitnice so čas za šprtne aktivnosti, toda ker nam je letos zagodlo vreme in ni bilo drugega kot sam dež, smo bili primorani športati pod streho, tako nam ni preostalo drugega kot iti na bowling.

3. SREČANJE PRED ORATORIJEM

Na našo srečo smo za srečanje izbrali topel sončni dan, zato smo ga namesto v dvorani izvedli kar zunaj na dvorišču. Pogovarjali smo se o odpuščanju, ter med seboj delili izkušnje in občutke, ki nas navdajajo ko moramo zgladiti spore in priznati svoje napake. Pogovor v parih nam je omogočil, da smo se med seboj bolje spoznali tudi iz tega stališča. Tema je bila vzeta iz letošnje oratorijske zgodbe z namenom, da se v to vrednoto bolj osebno potoimo in jo na oratoriju bolj zavzeto in pristno predstavimo otrokom.

SPUST PO KRKI

PROJEKT PRENOVA DVORANE

Že več let se nam v mislih poraja ideja, da bi prenovili naš prostor za srečanja. Čisto prepogosto se pritožujemo nad njegovim izgledom in zatohlostjo letos pa smo stvari vzeli zares. Cel teden smo se dobivali in skupaj kitali strop, odstranjevali odpadajoč omet, brusili stebre in belili stene. Da smo malo poživili prostor smo tudi eno steno prebarvali na rumeno. Dodali smo tudi še četrto omaro.

Prej

Potem

ANIMATORSKI VIKEND

Čeprav so letošnje intenzivne priprave potekale med tednom se kar ne moremo pripraviti do tega, da bi jim rekli kako drugače kot animatorski vikend. Kot že pred nekaj leti smo se tudi letos odpravili na sv Mohor nad Moravčami. Dnevi so bili namenjeni vajam za gledališko predstavo, pripravi katehez, velikih iger, petju ter družabnim igram. Predvsem pa je bil namen povezovanju animatorske skupine. Letošnji vikend je predvsem zaznamoval protest indukcijske plošče, ki nam je otežila kuhanje zadnje dva dni. Morali smo uporabiti svojo iznajdljivost, ter kuhati makarone v dveh delih in jih vmes greti v pečici. Zapomnili si bomo tudi večernega bega pred šumenjem v grmovju v varno zavetje doma.

ČISTILNA AKCIJA

Čistilna akcija oziroma priprava prostorov na oratorij je vsako leto nujno potrebna. V enem popoldnevu spraznimo skoraj celotno dvorano v župnišče in garažo, kjer animatorji shranjujemo svoje stvari med oratorijem, zato da dvorano priredimo v gledališče.

POORATORIJSKO DRUŽENJE

Animatorji smo na Soboto 27.7 popoldne sončni dan skupaj preživljali v Zalogu ob Krki. Skupaj smo skakali v osvežujočo Krko, supali vse do jezu in odganjali komarje na vso moč. Po osvežitvi smo igrali odbojko in obe ekipi sta se goreče borili za zmago. Takšnim aktivnostim seveda pripada tudi pojedina, katero smo si na žaru spekli kar sami. Animatorji, Krka, sonce in čevapčiči za uspešen oddih. Ko je sonce pobegnilo, smo noč nadaljevali s kartanjem in ostalimi družabnimi igrami.

KOPANJE DOLENJSKE TOPLICE

27.7. na sončni Četrtek smo se animatorji ob 10. uri dopoldne zbrali in odpravili na osvežitev v Dolenjske Toplice. Skozi dan smo skupaj uživali pod soncem, na toboganih in se žogali v večjem bazenu. Del zabavnega dne je zavzelo tudi kartanje in pogovor ob kavi. Na toboganih pa smo zaznamovali našo skupino z znanim vzklikom, ki se glasi ˇEeeeoooˇ.

Animatorji ne delujemo samo med oratorijem, pač pa tudi skozi celo leto načrtujemo dogodke kot za nas, kot tudi za ostale. Pomemben del tega so tudi zabavni dogodki za nas animatorje, na katerih se bolj povežemo, spoznamo in sprostimo. 

PEKA KORUZE

Po številnih letih je bil ponovno čas za peko koruze. Del ekipe je odšel in poiskal lepo in zrelo koruzo, ostali pa so ta čas zakurili ogenj in pripravili vse ostalo. Ko nam velik ogenj ni več kuril obrvi, smo »napiknili« koruze na palice in jih obračali ob ognju. Nekaj koruze smo v foliji tudi zakopali v žerjavko in nanje pozabili.

LAN

Ne samo med oratorijem, animatorji se poigramo tudi med letom. 13.8. v Torek smo imeli LAN-party, kjer smo igrali računalniške igre, vpili drug na drugega in spodbujali svojo ekipo za zmago. Seveda kot vedno, je bila za vse to potrebna enourna priprava računalnikov , da je stvar začela delovati. No.. večinoma.

Še en LAN-party je za nami. Veselimo se že naslednjega.

PAINTBALL

Ali se med letom tudi ti rad sprostiš? Rad sprostiš svojo jezo? No..navadno je to lahko nevarno, animatorji pa smo izbrali pravi dogodek za to: paintball. 14.8. Se nas je 18 sedanjih in bodočih animatorjev odpravilo na adrenalinsko in ekipno pustolovščino na paintball. V zaščitnih oblekah in z markerji smo odkorakali v gozd, se razdelili po skupinah in začeli z igro. S taktičnimi manevri smo vsi poskušali premagati nasprotno ekipo z dotikom zastavice, ali pa z preprostim »pospravljanjem nasprotne ekipe«. Po treh igrah je bilo jasno katera ekipa zna(goljufati). Malo za res, malo za hec, vsi smo uživali, za posladek pa smo polizali še kepico sladoleda. Teambuilding zopet uspešen.

IZLET

Kljub temu, da se je poletje že poslovilo od nas, smo v izlet vključili kopanje. Pred odhodom smo obiskali sveto mašo v straži in zmolili za srečno pot. Zaradi napovedanega dežja smo se odločili za varnejšo izbiro, ter se odpravili v toplice. Obiskali smo Tuheljske toplice, saj so se vabljivi tobogani videli že od daleč. Vreme je bilo kljub slabim napovedim sončno, zato smo lahko izkoristili tudi zunanje bazene predvsem pa tobogane. Po triurnem poležavanju in čofotanju smo se vrnili v Slovenijo. Bili smo že precej lačni zato je bila naša naslednja postaja picerija Fontana, nato pa smo odšli na gokarde. Zaradi precejšnje gneče smo na vožnjo čakali dobro uro, čas pa smo si krajšali z družabnimi igrami. Kljub temu, da smo se zabavali v vožnji izkušnja vseeno ni bila najboljša. Predvsem nas je zmotil odnos osebja do naše skupine, ter to da smo vozili skoraj v popolni temi saj niso želeli prižgati luči na progi. Dan smo zaključili s sladoledom v slaščičarni Pionir.

STIČNA MLADIH

Stična mladih je dogodek, ki se ga udeležujemo že več let. Vsako leto nas preseneti čudovito vzdušje, ogromna množica mladih kristjanov, ter odličen program. Obisk vedno začnemo z ogledom stojnic. Tam naredimo kakšno skupinsko fotografijo, da se potegujemo v nagradnih igrah. Na prizorišču je potekalo več kot dvajset delavnic, le stežka smo se odločili katero bomo obiskali. Izbrali smo predavanje duhovnika Martina Goloba o socialnih omrežjih. Predavalnica je bila nabito polna, predavanje so poslušali celo iz hodnika. Gospod Golob je v prostem času tudi vloger, razlagal nam je o svojih izkušnjah s socialnimi mediji, ter nam dajal napotke kako naj mi sprejemamo kritike, ter pustil veliko možnosti za naša vprašanja. Med predavanjem smo se zelo nasmejali, ter ga prosili, da obišče tudi našo mladinsko skupino.
Dogajanje se je nadaljevalo s sveto mašo, ter zaključilo s koncertom Stična banda. Prav glasba nas večino vsako leto najbolj navduši. Vedno si želimo čim več skladb vključiti v naš oratorij in ga s tem obogatiti.

SPREJEM NOVIH ANIMATORJEV

V soboto smo medse prvič povabili kandidate za bodoče animatorje. Zanje smo pripravili orientacijski pohod po Prečni skozi katerega so spoznali kakšna je pot animatorstva na katero se podajajo. Predstavili smo jim delovanje našega kluba ter dejavnosti v preteklem letu. Prebrali so tudi animatorsko zaobljubo na kocu pa smo se skupaj igrali igre za krepitev povezanosti skupine.

KOSTANJEV PIKNIK

Na igrišču za šolo smo se najprej pomerili v igri košarke in dokazali, da bo potrebne še veliko vaje. V ekipo pa smo s sprejemom novih animatorjev prejeli tudi trenutno najboljše igralce. Nato smo si roke pogreli na sveže pečenem kostanju in sproščeno klepetali. Večer smo si popestrili še z mini koncertom na orglah.

MOVIE NIGHT

9. Novembra 2019 smo si animatorji organizirali filmski večer. Dobili smo se v zidanici na Trški gori. Ogledali smo si film Captain Fantastic, ki govori o družini, ki se je bila, zaradi družinske situacije, prisiljena ponovno integrirati v družbo, po tem ko so več kot desetletje živeli povsem odmaknjeni od moderne družbe. S seboj smo prinesli tudi kaj domačega peciva in si še polepšali gledanje filma. Po filmu pa smo se posvetili družabnim igram.

MAHOVANJE

V soboto, 23.11.2019 smo se animatorji Mladinskega kluba Stonoga odpravili na Bazo 20 nabrati mah za naše jaslice. S skupnimi močmi smo nabrali 6 velikih vreč ter po zaključenem delu odšli okrepčati naše želodčke na Letališče Prečna.

ŽUPNIK VLOGER

V Zavodu Friderika Ireneja Bara v Šmihelu je potekal večer za mlade katerega smo se udeležili tudi prečenski animatorji. Gost večera je bil mlad župnik Martin Golob. Njegovega predavanja smo se udeležili že v Stični vendar nas je ponovno navdušil. Povedal nam je svojo življenjsko zgodbo, kako je sprejel odločitev da postane duhovnik, ter razne prigode in svojih šolskih let. Večer je popestrila tudi glasbena skupina RoKapela.

USPOSABLJANJE ZA VODITELJE

Od petka, 29. novembra do nedelje, 1. decembra je na Rakovniku potekalo usposabljanje za oratorijske voditelje, katerega smo se udeležili tudi animatorji župnije Prečna. Prvi večer smo imeli uvodno spoznavanje, po odličnem šmornu pa smo se pogovarjali o začetkih oratorija, o Don Bosku in o duhovnosti na oratoriju in v življenju. V soboto dopoldne smo imeli delavnice na temo voditeljev.  Kako biti dober voditelj, v čem se moramo še bolj izpopolniti… Popoldne pa kako voditi skupino in kot vodja organizirati dejavnosti. V večernem času pa smo drug drugemu odgovarjali na različna vprašanja v zvezi z oratorijem, župnijami, delovnimi praksami, z namenom dobiti čim več novih idej, da bomo organizirali super oratorij. V nedeljo smo se osredotočili na svojo animatorsko pot, kdaj in s kom se je začela, kaj vse smo že dosegli, nato pa smo si zastavili še razne cilje za prihodnost, in pot oz. kako jih bomo udejanjili. Po nedeljski sveti maši, smo imeli evalvacijo in refleksijo ter prejeli vsak svoj certifikat Oratorijski voditelj. 

Usposabljanje je imelo nek svoj čar, odlično energijo, in nam dalo veliko motivacije za naprej. 

PRIHOD MIKLAVŽA

Na Miklavžev večer je tudi v našo župnijo prišel dobri mož sv. Miklavž in otrokom razdelil darila. Animatorji smo pred prihodom sv. Miklavža pripravili krajšo igro. Otroci so na koncu bili veseli daril in igre. Veselo so vsi odšli domov ter nestrpno čakali prihod dobrega moža.

POSTAVLJANJE JASLIC

PRAZNIČNI ZAGREB

V soboto, 28.12.2019 smo se animatorji župnije Prečna odpravili na božični izlet v Zagreb. Z avtomobili smo se odpeljali do železniške postaja Dobova, od tam pa nas je vlak zapeljal do centra Zagreba. Ogledali smo si drsališče, številne lučke, lepo okrašene parke in ulice, stojnice z različnimi božičnimi in novoletnimi okraski. Se sprehodili naprej in ogledali notranjost Zagrebške katedrale Stolnice Marijinega vnebovzetja in sv. Štefana in Ladislava. Vmes smo se pogreli s skodelicami toplega čaja in posladkali s tradicionalnimi fritulami. Na koncu smo si naročili še nekaj za pod zob in se odpravili nazaj proti železniški postaji in nato proti domu.

You Might Also Like

Leave a Reply